socmed

  

Monday, December 3, 2018

Buat cermin mata murah giler, kanta anti silau pulak tu

          Assalamualaikum..

kisah cermin mata

          Zaman sekarang ni, kalau jumpa orang yang pakai cermin mata memang perkara biasa lah kan. Mau tidaknya, dari kecik dah mula terdedah dengan tv dan handphone kan, tambah pulak jenis yang mengadap komputer ataupun laptop hari-hari.

          Aku pun start pakai cermin mata ni sejak zaman sekolah, sejak tingkatan satu. Time tu dok asrama, kalau time balik kampung tu, jenuh aku merenug.. merenung masa depan la, sebab nombor bas tak nampak. Dah dekat-dekat baru aku tahan bas tu...kekadang bas tak berhenti sebab dekat sangat baru aku tahan. Kekadang tahan bas tapi tersalah lah pulak. Tu kisah aku la, budak-budak sekarang ni ada yang tak tau nak naik bas macam mana kan... 

          Mula dari situ, aku pi jumpa cikgu minta bantuan cermin mata. Ye la, aku bukan dari keluarga yang senang. Nak buat cermin mata pun pikir banyak kali. Dah dapat bantuan pi buat, aku rasa kena dalam Rm150 ke Rm250. Tapi ok la, dapat bantuan kan. Tapi cermin mata tu biasa-biasa je la...asalkan boleh nampak.

          Sejak itu, bermulalah hidup sebagai mamat specky. Tiap-tiap tahun tu kena la tukar baru. Power pun asyik bertambah je kan. Tambah power, tambah lah kos untuk buatnya. Dan sepanjang aku buat cermin mata ni, tak pernah lagi aku jumpa kedai boleh buat dengan harga bawah daripada RM100. Serius cakap, kalau yang pakai cermin mata mesti tau lah kan dilema ni.. mahai ooo kos nak buat cermin mata ni.


Murah giler...betul ke prank?
RM65, Betoi ka harga ni?
          Baru-baru ni aku perasan ada FB satu kedai kat Sungei Wang Plaza. Harga kat kedai tu memang tak masuk akai. Mula-mula tu cam tak percaya je.. macam propa je harga dia. Ye la aku ni dah dekat 30 tahun kot pakai cermin mata ni.. tak pernah aku jumpa harga macam ni. Cermin mata aku sekarang pun harga hampir cecah 1k..bukan nak berlagak... cuma aku nak yang terbaik untuk mata aku je..nak la merasa jugak tengok dengan rasa cerah dunia kan...

          Dan kedai ni, nama kedai tu EYES VISION OPTICAL terletak kat LEVEL G. Harga yang ditawarkan memang tak masuk akai ooo.. RM65! tu harga FRAME + LENSES.. cannot brain ooo..
Memang susah nak percaya mulanya, tapi bila dah masuk dan sembang-sembang dengan tokey dia.. fuhhhh memang murah giler lah... tapi dalam hati masih was-was lagi..


korang percaya ke tak?

banyaknya pilihannnn...


Alpha Blue 420
          Bila dah rasa murah tu nak buat lah satu kan. Mula lah sembang-sembang, ye la, kalau nak buat cermin mata ni ada banyak benda nak add-on gak kan.. yang RM65 tu, frame and basic lens. Okey, kita sembang-sembang lebih lanjut dengan tokey dia. Tokey dia peramah, bahasa melayu tip-top. Aku pun tanya la "kalau yang coating, silau, kasi nipis semua tu kena tambah berapa?". Berdebar-debar tunggu jawapan...selalunya benda-benda alah ni la yang akan up kan harga cermin mata. Pastu dia cakap, "ooo semua total RM125".. Sekali lagi aku cam diawang-awangan...hahahaha masih rasa macam mamai pun ada...percaya dengan tak percaya 50-50 lagi...

          Lepas tu dia buat demo skit tunjuk kat aku. Dia akan gunakan kanta Alpha Blue 420. Uih teruja skit bila tengok cahaya biru yang disuluh kat lens tu memang tak tembus. Cermin mata aku yang lama ni pun dia test. Cahaya biru tu memang tembus lah...huhuhu... Kanta Alpha Blue 420 ni memang patern kat kedai ni saja... kedai lain tak dapat.

   Selain tu ciri-ciri kanta Alpha Blue 420 ni kan;

- Anti silau : ni memang masalah besar aku, tapi memang betul bila bawa kereta waktu malam sekarang lebih jelas dan tak sakit mata.
- Untuk komputer : tapis sinar UV yang dihasil kan oleh skrin monitor.
- 12 lapisan coating : jadi tahan lebih lasak, tak mudah calar
- kalis air : kurang tompok-tompok kalau kena hujan
- Nipis : 1.56 - 1.67 ( ikut power korang la )
- 1 tahun warranty

          Satu lagi demo yang William (nama tokey kedai tu) buat, dengan selamba je dia conteng lens tu dengan permanent maker pen. Lepas tu ambil kain cuci senang je hilang. Dan memang aku sendiri yang cuba lap lens tu...memang senang je hilang kesan maker pen tu.

Alpha Blue lens


Kenapa Eye Smart Vision?
          kenapa kedai ni? Untuk pengetahuan semua, kalau nak dapatkan lens Alpha Blue 420 ni, hanya ada kat rangkaian kedai ni sahaja tau. Sebab lens ni memang dipatenkan oleh Eye Smart Vision. So kat kedai lain memang tak ada lah. Lens ni memang aku rekomen lah... baguih baq hang. 
Kalau nak cari kedai ni, kat Sungei Wang Plaza, Level G.. lot kedai G070. Ada 4 outlet kat level G tu. Boleh je terjah diantara kedai-kedai ni:

- Eye Smart Vision
- Eye Smart Concept
- Eyes Vision Optical
- Eye Pro Vision 

Satu jam je!
          Satu lagi faktor yang best..Cermin mata ni siap dalam masa 1 JAM je! tapi masa kau buat tu rasanya dalam 45minit dah siap. leceh kan kalau buat ari ni, lepas tu 2-3 hari baru siap...nak kena pergi ambil pulak...makan masa dan duit kan. Ni senang, pergi buat spek, jalan-jalan ke pergi makan ke, sejam lepas tu dah boleh ambil spek...sekali harung je. Bukan setakat yang dok kat KL ni je yang boleh buat, yang dok kat Penang pun, kalau dah datang KL ni boleh singgah buat...tak perlu tunggu 2-3 hari... ekspress...

dah siap...sejam je..

ni contact infonya...





No comments:

Post a Comment